Syv tips om solcremer

Af toksikolog Ewa Daniél, AllergyCertified

Har du små børn i institution, vil du automatisk blive mødt af kravet om solcreme. Men smører vi egentlig for tykt på? Eller bruger vi overhovedet nok? Og hvilke produkter skal du vælge til dine børn? Læs med her og bliv klædt på til de næste par måneders solcremeseancer.

1) Hvilken faktor skal jeg bruge?

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse (KB), at man bruger SPF15. Det lyder måske umiddelbart som en lav faktor, men hvis du bruger solcreme nok, giver SPF15 god beskyttelse i den danske sommer. Der er et par undtagelser: hvis du og familien tager på ferie i det sydlige Europa, hvis dit barn har meget lys hud eller hvis du (det har dit barn formodentlig ikke) har en tatovering, skal du vælge en højere faktor.

Husk: jo højere SPF, jo højere koncentration af solfiltrenes kemikalier. Derfor: brug den lavest mulige SPF anbefalet af myndighederne.

2) Hvor meget solcreme skal jeg bruge på mit barn?

Hvis dit barn bliver solskoldet, er der større sandsynlighed for, du har brugt for lidt solcreme, end du har valgt for lav SPF. En dansk undersøgelse har vist, at vi bruger for lidt solcreme. Og faktisk ikke bare lidt for lidt, men vi bruger i gennemsnit kun 25 procent af den anbefalede dosis. Og nej, du kan ikke kompensere dit lave forbrug af solcreme ved at vælge højere SPF.

Når produktudviklerne går i gang med solcreme, beregner de SPF’en ud fra den anbefalede tid, man bruger i solen. Tests har vist, at SPF15 kun dækker som SPF2 hvis du bruger 25 % af den anbefalede mængde solcreme.

Den korrekte mængde er: 20 ml til et barn – se på pakken hvor meget der er i og brug derudfra. Du skal bruge 40 ml til dig selv – eller en tommelfingerregel: brug en fyldt håndfuld per person.

 

3) Hvor ofte skal jeg smøre mit barn ind?

Mange institutioner vil gerne, at forældrene smører deres børn ind i solcreme allerede fra morgenstunden. Så smører institutionen børnene ind igen efter frokost og måske endda også efter frugt og brød klokken 14. Undersøgelser har vist, at der er cirka 50 procent tilbage af solcremen otte timer efter, du har smurt dig ind. Solens stråler begynder at aftage efter klokken 14, så derfor behøver du kun smøre dig og dit barn ind én gang om dagen, medmindre du er ved stranden og er i vandet flere gange – så skal du smøre dig og dit barn ind mindst én gang mere.

 

4) Hvornår skal jeg smøre solcremen på?

SPF-værdien er lavet sådan, at den er tør og klar til, at dit barn får tøj på tyve minutter efter, du har smurt barnet ind. Hvis du giver dit barn tøj på allerede efter otte minutter, er SPF’en intakt, men kommer tøjet på allerede fire minutter efter, du har smurt dit barn ind, dækker SPF’en kun halvt.

5) Skal du vælge solcreme med UVA eller UVB beskyttelse?

Dit barn får den bedste beskyttelse, hvis du vælger en solcreme med både UVA og UVB. Alle solcremer der sælges i Europa, skal indeholde både UVA og UVB.

 

6) Hylde-levetid

Solcremer kan være på hylderne i op til tre år. Når du har åbnet din solcreme, skal du bruge den indenfor et år. Det er altid godt at lægge mærke til, om din solcreme ændrer farve, lugt eller konsistens. Jo mere varme solcremen har været i for eksempel på stranden, jo hurtigere bliver den dårlig.

 

7) Vælg den rigtige solcreme

Solcreme er lavet for at beskytte din hud. Desværre indeholder en hel del solcremer allergifremkaldende ingredienser. Derfor anbefaler vi altid, at du vælger en solcreme, som vi har certificeret, så du er sikker på, vores toksikolog har tjekket produktet. Du kan se, hvilke produkter vi har certificeret her: https://allergycertified.com/business/certified-products/