Hudallergi – fakta og fiktion

af CEO Lene Stiil

Der siges og skrives meget hver eneste dag om hud. Derfor har vi samlet nogle oplysninger for at gøre vores til, at de budskaber, der kommer ud, er korrekte. Vi har tre indlæg klar, det første handler om tal.

Statistik, tal og tryllerier

Tal er altid interessante; de kan hurtigt give os indblik i og forståelse for en sags alvor eller løfte om håb. Når det gælder hudallergi, er tal næsten altid svære. For at kunne bruge de tal, som forskere, hudlæger og andre aktører i feltet kommer frem til, skal tallene være fundet med samme metode og registreret korrekt. I Danmark har vi gennem en lang årrække været exceptionelle på netop det område, blandt andet fordi hudlæger samarbejder med Videncenter for Allergi, så de informationer, der er om hudlægernes patienter, bliver samlet med samme metode, uanset om du besøger en læge i Aalborg, Svendborg eller Hvidovre.

Tal, der dækker hudallergi er også svære, fordi de studier, der foretages, ofte skal foregå over lang tid for at vise udvikling og signifikans – der skal ganske enkelt testes patienter nok, før man kan sige noget om en enkelt ingrediens eller områdets udvikling som sådan.

Lige for tiden vil du ofte støde på to tal: 27 % og 10,7 %.


De syvogtyve først
. Hudlæger i fem europæiske lande har testet voksne i forhold til, om de var allergiske over for et eller flere stoffer. Efter offentliggørelsen af resultaterne i 2015 har alle forskere, hudlæger og organisationer som vores egen sagt, at 27 % af den voksne befolkning i Europa er allergiske over for et eller flere stoffer. Der er to vigtige oplysninger her. Tallet 27 og ordet ‘voksne’. Voksne dækker alle mellem 18 og 74 år.

Når man som virksomhed, forening eller sælger af et produkt skal gengive undersøgelsens resultater, kan man godt glemme eller overse betydningen af ordet ‘voksne’. Men det er afgørende for rigtigheden af tallet og forståelsen af hudallergi. Tallet er sådan set slemt nok, selv om der alene er tale om den voksne population. Men det ville være langt værre, hvis det var den samlede befolkning – altså også babyer, børn og unge.


Så er der de 10,7%
. Det tal bliver brugt til at beskrive antallet af kvinder i Danmark, der er allergiske over for parfume. Det er heldigvis ikke korrekt. Det er i hvert fald ikke, hvad undersøgelser foretaget af danske forskere viser. De viser, at antallet af kvinder med eksem, der OGSÅ har parfumeallergi, er 10,7%. Her er det vigtige ord ‘eksempatienter’. Så hvis du læser eller hører nogen sige, at hver tiende danske kvinder har parfumeallergi, må du gerne tilføje: Ja, hvis vi taler om kvindelige eksempatienter.

AllergyCertified er hver dag optaget af at certificere produkter, så det bliver nemmere for alle at forebygge hudallergi. Vi følger udviklingen på området nøje, og vi spreder al den information, vi overhovedet kan overkomme, så alle har mulighed for at blive klogere på allergi, og hvordan vi hver især kan leve et hudvenligt liv. Hjælp os med at sprede tallene her, så vi fremover bruger dem korrekt.

I morgen skriver vi om den evige kosmetiske kamp mellem naturligt og syntetisk.