Kobolt – Månedens stof

Af Mariam Tauhaybeche, pharmaceut

Hvad er Kobolt

Kobolt er et kemikalie med symbolet Co, og det findes som en naturlig bestanddel af jordens skorpe. Kobolt er velkendt i pigmentfarverne blå og grøn, og det kan også findes mange steder naturligt ved meget lav koncentration. Mennesker kan udsættes for små mængder kobolt ved indånding af luft, drikkevand og mad kan indeholde kobolt. Koncentrationen af ​​kobolt, der findes i jorden, spænder fra 1 til 40 ppm, hvor luften indeholder mindre end 2 ppb.

Mennesker indtager kobolt gennem drikkevand, grøntsager og animalske produkter (dvs. kød og mejeri). En anden måde at blive udsat for kobolt er gennem kosmetik, legetøj, møbler og køkkenudstyr osv.

 

Hvad er problemet, og hvad siger eksperterne

Cobalt er en hyppig årsag til allergisk kontakt dermatitis. Det anslås, at op til 7,4% af patch-testede dermatitis-patienter i Europa og Nordamerika er allergiske over for kobolt. Det har været vanskeligt at bestemme en eksponeringskilde, men nogle antyder smykker, tekstil, farvepigmenter, læder og værktøjer.

Der skal ikke nødvendigvis meget til, før du kan blive koboltfølsom, undersøgelser har vist, at 10 ppm kan fremkalde koboltdermatitis.

EU har identificeret 20 metaller og mineraler (2014) som værende kritiske, og blandt disse er kobolt.

Koboltfølsomhed påvirker både kvinder og mænd, og kobolt-sensibilisering med nikkel og kromat er ofte rapporteret. Undersøgelser rapporterer, at koboltfølsomhed er hyppigere hos kvinder end hos mænd. Det antages, at koboltfølsomhed er involveret i starten af ​​allergisk kontaktdermatitis i flere erhverv: Frisør, bygningsarbejdere, hygiejne og rengøringsarbejde. Og blandt kvinder er det mere almindeligt at se hånd- og ansigts-koboltdermatitis.

Ovennævnte erhverv håndteres for det meste af kvinder og kan være en forklaring på, hvorfor kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle koboltdermatitis. Den samme tendens ses også hos forbrugere, hvor det hyppigere er kvinder, der udvikler koboltdermatitis, ofte placeret på hænder og i ansigtet, hvilket kan forklares ved brug af makeup.

 

AllergyCertified mener

Tilstedeværelsen af ​​kobolt, der naturligt er indeholdt i råmaterialer (for eksempel pigmenter), der anvendes til at fremstille kosmetik, kan repræsentere en bekymring for den endelige kvalitet og sikkerhed af produkterne. For at sikre minimumsmængden af kobolt i AllergyCertified-produkter kræver vi en test for at sikre, at niveauet af kobolt i slutproduktet ikke overstiger 1 ppm. Denne grænse vælges, da der ikke er opnået nogen reaktion ved tests.

 

Litteratur

  1. Public Health Statement. Public Health Statement Cobalt. CAS# 7440-48-4. Agency Toxic Subst Dis Regist. 2004:10. https://www.atsdr.cdc.gov/ToxProfiles/tp33-c1-b.pdf.
  2. Alinaghi F, Zachariae C, Thyssen JP, Johansen JD. Causative exposures and temporal development of cobalt allergy in Denmark between 2002 and 2017. Contact Dermatitis. 2019;81(4):242-248. doi:10.1111/cod.13326
  3. Julander A, Hindsén M, Skare L, Lidén C. Cobalt-containing alloys and their ability to release cobalt and cause dermatitis. Contact Dermatitis. 2009;60(3):165-170. doi:10.1111/j.1600-0536.2008.01497.x
  4. Rui F, Bovenzi M, Prodi A, et al. Nickel, cobalt and chromate sensitization and occupation. Contact Dermatitis. 2010;62(4):225-231. doi:10.1111/j.1600-0536.2009.01650.x
  5. Allenby CF, D.A.Basketter. Minimum eliciting patch test concentration of cobalt. Contact Dermatitis. 1989;20:185-190. doi:10.1111/j.1600-0536.1991.tb01624.x