Kryteria

Ogólne kryteria uzyskania certyfikatu AllergyCertified 

Jeśli chcesz, aby Twoje produkty uzyskały certyfikat dla alergików, musisz mieć świadomość, że istnieją określone substancje chemiczne, które nie są dozwolone. 

Są to składniki o znanym działaniu alergizującym, takie jak perfumy oraz środki konserwujące, takie jak Metyloizotiazolinon i formaldehyd i jego donory. Poniżej znajduje się lista niedozwolonych i dozwolonych środków chemicznych.

Niedozwolone środki chemiczne

Substancje chemiczne sklasyfikowane za pomocą symboli R i H nie są ogólnie dozwolone w produktach, które uzyskały certyfikat AllergyCertified, chyba że substancja chemiczna jest stosowana w określonym produkcie w tak niskim stężeniu, że SCCS i / lub nasza rada doradcza ocenią ją jako bezpieczną.

Działanie uczulające na skórę:

R42 Może powodować uczulenie przez drogi oddechowe.
R43 Może powodować uczulenie w kontakcie ze skórą.
H310 Śmiertelny w kontakcie ze skórą.
H311 Działa toksycznie w kontakcie ze skórą.
H312 Działa szkodliwie w kontakcie ze skórą.
H314 Powoduje poważne oparzenia skóry oraz uszkodzenia oczu.
H317 Może powodować reakcję alergiczną skóry.

Nowotwór:

R40 Ograniczone dowody na działanie rakotwórcze.
R45 Ograniczone dowody na działanie rakotwórcze.
H350 Może powodować raka.
H351 Podejrzewa się, że powoduje raka. 

Rozrodczość:

R60 Może upośledzać płodność.
R61 Może działać szkodliwie na dziecko w łonie matki.
R62 Możliwe ryzyko upośledzenia płodności.
H360 Może działać szkodliwie na płodność lub na dziecko w łonie matki.
H361 Podejrzewa się, że działa szkodliwie na płodność lub na dziecko w łonie matki. 

Podrażnienie skóry:

R38 Działa drażniąco na skórę.
H315 Działa drażniąco na skórę – w zależności od rodzaju produktu (do pozostawienia na skórze, do spłukania i użyte stężenie).

Wszystkie rodzaje substancji zapachowych – syntetyczne i naturalne

Niezależnie od tego, czy jest to substancja syntetyczna czy naturalna, wszystkie perfumy, zapachy, olejki eteryczne i aromaty są niedozwolone.

To obejmuje: Alpha isomethylionone, Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Anise alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Cinnamal, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Coumarin, Limonene, Eugenol, Evernia Furfuraceae (træmosekstrakt), Evernia prunastri (egemosekstrakt), Farnesol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Linalool, Methyl 2-octynoate 

Formaldehyd i donory Formaldehydu:

Benzylhemiformal 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane Diazolidinyl urea DMDM hydantoin Imidazolidinyl urea Methenamine Paraformaldehyd Sodium hydroxymethylglycinate Quaternium-15  

Inne Konserwanty:

Methylisothiazolinone (MI).
Methylchloroisothiazolinone (MCI).
Kathon MI/MCI.   

Rośliny z rodziny Compositae lub Asteraceae

Przykładami roślin alergizujących z tej rodziny mogą być: Chamomille retutica (rumianek pospolity) i Calendula (nagietek lekarski). 

Niektóre barwniki

Niektóre barwniki mogą zawierać nikiel lub inne alergizujące metale. W przypadku tych składników potrzebujemy dokumentacji potwierdzającej, że poziom metalu w produkcie jest bezpieczny (NOAEL) dla konsumentów, którzy zostali już uczuleni na nikiel (metal).

Akrylany – niektóre akrylany, takie jak Metakrylan, są niedozwolone. Jeśli akrylan jest zanieczyszczeniem w innej substancji chemicznej, dopuszcza się go tylko wtedy, gdy istnieje wartość NOAEL, a zanieczyszczenie jest poniżej tej wartości.

 

 

Dozwolone środki chemiczne

Konserwanty:

(niektóre zależnie od stężenia)

Benzoic acid.
Dehydroacetic Acid.
Ethylhexylglycerin.
Ethylparaben.
Methylparaben.
Phenoxyethanol.
Potassium Sorbate.
Sodium Benzoate.
Sorbic Acid.  

Oleje:

(dla niektórych olejów potrzebujemy dokumentacji czystości)

Aloe Barbadensis (zależnie od poziomu Antrachinonu).
Butyrospermum Parkii Butter.
Brassica Campestris Oleifera.
Borago Officinalis Seed Oil.
Brassica Oleracea Italia.
Brassica Napus Seed Oil.
Elaesis Guineensis Oil/Elaesis Guineensis kernel Oil.
Hydrogenated Canola Oil.
Olus Oil.
Olea Europaea Oil.
Prunus Amydalus Dulcis Oil.
Prunus Armeniaca Kernel Oil.
Persea Gratissima Ricinus Communis Oil.
Simmondsia Chinensis Seed Oil.

Jeśli chcesz użyć oleju, którego nie ma na liście, możesz podać nam nazwę INCI i numer CAS, a my dowiemy się, czy ma on potencjał alergiczny. Ponieważ kontaktowe zapalenie skóry może zależeć od stężenia substancji chemicznych, na które jesteśmy narażeni, potrzebujemy dokładnego stężenia składnika w celu przeprowadzenia naszej oceny.